CİNSEL İSTEKSİZLİK

Cinsel isteksizlik (cinsel istek azlığı) cinsel düşünce ve fantezilerde, cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel bir etkinliği başlatma, cinsel etkinliğe katılma, yanıt verme isteğinin yetersizliği ya da hiç olmaması olarak tanımlanır. Halk arasında “frijidite” veya “cinsel soğukluk” olarak da bilinmektedir.
Cinsel isteksizlik her bireyde zaman zaman görülebilen sorunların başında gelmektedir. Kadınve erkeklerin sağlıklı bir cinsel hayat sürmelerine engel olan bu durum psikolojik, sosyal,fizyolojik bazen de tıbbi durumlara bağlı olarak görülebilmektedir. Çoğu zaman normal karşılansa ve subjektif olarak değerlendirilirse de belirli koşullara sahip hastalarda libido(cinsel içgüdü) düşüklüğü klinik olarak ele alınması gereken derecede olabilir, 6 ay ve daha fazla devam ederse mutlaka tedavi edilmelidir.
Schreiner-Engel ise cinsel arzu (cinsel haz) bozukluğu olanlarda duygu durum bozukluklarına iki kat daha fazla rastlandığını bildirmişlerdir. Bu bozukluğun gelişiminde evlilik ilişkisinin kalitesindeki düşüklüğün en önemli faktör olduğu söylenmektedir.
Cinsel isteksizliğin tedavisi bireyin durumuna ve psikolojisine göre değişir. Çok yönlü tedavi gerekir. Uygulanan yöntemler arasında en sık bilişsel davranışsal cinsel tedaviler yer almaktadır. Altta yatan asıl sorun çözüldüğünde cinsel arzular normale dönmektedir.
Cinsel İsteksizlik Türleri
Primer Cinsel İsteksizlik
Cinsel kimliğin oluşması ve gelişmeye başladığı yaşlardan, ergenlikten itibaren kişinin hiçbir cinsel aktiviteye arzu duymamasıdır. Bu bireylerin düzenli ve uzun süreli cinsel terapiye ihtiyacı vardır.
Sekonder Cinsel İsteksizlik
Sonradan gelişen bir cinsel isteksizlik türüdür.Kişinin önceden cinsel açıdan aktif olmasına rağmen sonradan cinsel isteğinin azalması ya da kaybolması durumudur. Genel olarak yaşanan olumsuz olaylardan sonra meydana gelir. En sık nedenleri eşle olan uyumsuzluk ve çatışmalar, stres ve cinsel şiddettir.
Durumsal Cinsel İsteksizlik
Cinsel isteğin zaman zaman kaybolması halidir. Birçok kişide farklı dönemlerde meydana gelmektedir. Çoğunlukla yorucu ve stresli iş yaşamı, maddi kaygılar, duygu durumundaki değişimler, partnerle yaşanan olumsuz durumlar sebep olabilmektedir.
Cinsel İsteksizlik Sebepleri
Genellikle psikolojik sebepler ile bağlantılı olduğu düşünülür fakat fiziksel durumların etkisi yadsınamaz düzeydedir. Bazı durumlarda sosyal değişimlerden de kaynaklanabilir. Fiziksel ve psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan cinsel isteksizlik sosyal sebeplere göre daha uzun sürelidir.
Cinsel isteksizlik cinselliğin yasaklandığı tutucu toplum ve kültürlerde sık görülür. Küçük yaşlardan itibaren uygulanan cinsel yasak ve baskılar cinsellikle ilgili suçluluk ve günahkarlık duygularının oluşmasına yol açar. Cinsel güdülerin bastırılması, giderek bireyin cinselliğe ve hatta kendi bedenine yabancılaşmasına neden olur.
Psikolojik Faktörler Cinsel fobi, tiksinti, depresyon ve depresyonla birlikte seyreden bozukluklar; aşırı stres, ilişkideki çatışmalar ve anlaşmazlıklar, beden şekli ile ilgili kaygılar, bıkkınlık; cinsel travmalar, tecavüz, ailede birinin ölümü, çocuk doğması gibi önemli yaşam olayları cinsel isteksizliğe sebep olan psikolojik faktörlerdir. Ağır kişilik bozukluklarından şizoid kişilik,paranoid kişilik, obsesif kişilik bozukluğu vakalarında da cinsel isteksizlik sık sık karşılaşılan bir durumdur. Fiziksel Faktörler Kişinin fiziksel sağlığı ile direkt bağlantılı olan bu durumun pek çok farklı nedeni bulunur.Kronik hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, hormonal dengesizlikler, cinsel organların yapı ve fonksiyonlarının bilinmemesi, yaşlanma, alkolizm, cinsellikten uzun süre uzak kalmak bu sebeplerden bazılarıdır.
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Araştırmalara göre kadınların %33’ü cinsel açıdan isteksizlik duymaktadır ve erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu durumu yaşayan kadınlar “cinsellik hiç aklıma gelmiyor, bıraksalar hiç yapmayı düşünmem, bir işkence gibi geliyor.” tarzı cümleler kurmaktadır. Kadınlarda cinsel isteksizliğin birçok sebebi vardır ama en sık görülenleri şöyle sıralanabilir: Cinsellikle ilgili problemler, hormonal düzensizlikler, psikolojik problemler,ilişki sorunları, kronik hastalıklar, ilaç yan etkisi, yaşlanma, cerrahi tedavi. Yaşadığı toplumdaki ahlaki, dini, kültürel değerler, toplumun kadına bakış açısı da oldukça etkilidir.Kadınlarda cinsel isteksizlik belirtileri şunlardır: •Kişinin mastürbasyon dahil olmak üzere herhangi bir cinsel aktiviteye yönelik ilgi duymaması veya bu cinsel aktivitelerden zevk almaması, •Kişinin cinsel dürtü veya isteklerden tamamen yoksunluk duyması, •Kişinin alışkın olduğu cinsel aktivite sıklığında belirgin azalma olması, •Kişinin cinsel isteksizliğine yönelik rahatsızlık duyması veya bu nedenle fiziksel,duygusal ve sosyal sorunlar yaşaması.
Erkeklerde Cinsel İsteksizlik
Kadınlara oranla erkeklerde daha az görülen cinsel isteksizlik, genel olarak psikolojik sebeplerden ötürü ortaya çıkmasının yanı sıra erkeklik hormonu olan testosteron eksikliği neticesinde de olabilmektedir. Testosteron erkeklerde libidonun düzenlenmesinde etkili temel faktördür. Kalp ve damar hastalıkları, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroit problemleri gibi ciddi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Kadınlarda olduğu gibi stres, depresyon,sosyal sorunlar, yaşam tarzı erkeklerde de cinsel isteksizliğe sebep olmaktadır.
Erkeklerde yaşanan cinsel isteksizlik; azalmış cinsel arzu ve isteksizlik, yetersiz ereksiyon, gece ereksiyonlarının kaybolması şeklinde ortaya çıkar. Bunların yanında vücut kıllarında azalma, aşırı yorgunluk, vücut kas kitlesinde azalma, uyku bozuklukları, unutkanlık, düşük enerji eşlik eder. Kişinin yaşam kalitesinde azalma belirgindir.
Kadınlardaki ve erkeklerdeki bu problem birbiriyle bağlantılıdır. Erkek cinsel sorunları kadınları, kadın cinsel sorunları erkekleri etkiler.

Kaynakça:
ÖZDEMİR, A.A. (2015, 10 06). Kadınlarda Cinsel İsteksizlik, CİSED:
https://www.cised.org.tr/m-c0d0b3f.html
(2021, 05 06), MEDİCALPARK: https://www.medicalpark.com.tr/cinsel-isteksizlik/hg-2223
ÜÇKUYU, D. D. (tarih yok). Kadın Cinsel Sağlığı. Aylauckuyu:
https://www.aylauckuyu.com/antalya/cinsel-isteksizlik
Kurulu, A. W. (2019, 03 14). Cinsel isteksizlik. ACIBADEM:
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/cinsel-isteksizlik/#
ESERDAĞ, D. S. (tarih yok). Vajinismus Tedavisi. Vajinismus Merkezi:
https://www.vajinismusmerkezi.com/kadinlarda-cinsel-isteksizlik
ERKAN, O. D. (2021, 08 06). Sağlık Rehberi. MEDİCANA:
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/15494/kadinlarda-cinsel-isteksizlik
BAŞAR, P. D. (2017, 06 13). Erkeklerde Cinsel İsteksizlik, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi.
MEMORİAL: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/erkeklerde-cinsel-isteksizlik
Dalva, D. D. (tarih yok). Sağlık Köşesi. Bayındır Sağlık Grubu:
https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/erkeklerde-cinsel-isteksizlik-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-581. -Şerife Fidan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e