KLİNİK PSİKOLOJİ NEDİR? NEDEN BU KADAR ÇOK TERCİH EDİLİYOR?

Klinik psikoloji, kişinin ruh sağlığını incelemekte; insanın duygusal, psikolojik, fizyolojik,sosyal ve davranışsal yönlerine odaklanmaktadır. Kişinin sorunların anlama, tanı koyma ve tedavisinin yürütmenin yanı sıra kişinin hayata ve sosyal çevreye uyumunun artırılması ile çok yönlü bir değerlendirmeyi içerir. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji; araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da uğraşır.
Klinik psikoloji bir uzmanlık alanı olarak; bireylerin yanı sıra ailelerin ve çok çeşitli
toplulukların hayatları boyunca karşılaştıkları sorunları gidermeye odaklanır.Klinik psikolojinin bazı çalışma alanları vardır. Bunlardan bazıları diğer psikoloji alt alanları gibi kişinin normal seviyede görülen zihinsel ve duygusal sorunların çözülmesinde, ergenlik ve geçiş dönemleri sorunlarının çözülmesinde, yaşlılık kayıplarında,öz saygı problemlerinde klinik düzeyde tedavi üzerine çalışmasıdır. Bununla birlikte aynı zamanda depresyon ya da şizofreni gibi ağır psikoloji problemlerinin aşılmasında da aktif bir şekilde tedaviyi amaçlayan bir alandır. Klinik Psikolojinin diğer araştırma konuları arasında başlıca şunlar gelmektedir: Kişinin yaşadığı psikolojik ve ruhsal bozuklukların çeşitli rahatsızlıklar ile ilişkisi, kişinin yaşadığı psikolojik sorunların ortaya çıkışı,yönetilmesi ve üstesinden gelmesini sağlaması,ruh sağlığı üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerin incelenmesi ve kişinin hayat kalitesini artırmaya yönelik yönetimin sağlanması, psikoterapi uygulamaları, bunların yanında insan psikolojisi üzerinde etkilere sebep olabilecek sorunları ortadan kaldırılması veya buna yönelik tedavi yöntemleri geliştirmesi.
Klinik psikologlar,bireylerin ve toplulukların yaşamlarındaki duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları tanımlamak için seans düzenler,gözlem, görüşme ve testlerle mevcut ya da olası bozuklukları teşhis eder. Ayrıca klinik psikologlar danışanın ihtiyacına göre psikoterapi, davranış terapisi, stres azaltma tedavisi, psikodrama ve oyun terapisi gibi çeşitli tedavi yöntemlerini kullanırlar.Danışanlara düzenli seanslar düzenleyerek bireydeki değişimi ve gelişimi gözlemlerler ve tedaviye hangi yolu izleyerek devam edeceklerine karar verirler.
Klinik psikoloji,psikolojinin alt dallarından en çok tercih edilen daldır. Bunun birçok sebebi olabilir. Örneğin birçok çalışma alan vardır.Klinik psikolojinin çalıma alanlarını özel klinikler, hastaneler, ruh sağlığı merkezleri, anaokullar, okullar, üniversiteler,rehabilitasyon merkezleri, danışmanlık ve rehberlik merkezleri olarak sıralamak mümkündür. Ayrıca klinik psikologların, psikolog lisans eğitimleri sonrasında iki yıllık yüksek lisans eğitimleri ile uzmanlaşarak daha spesifik bir çalışma alanı belirlediklerini söylemek mümkündür.Bu spesifik çalışma alanının verdiği güvence ve konfor bu alt dalı tercih etmekte etkin bir rol oynamaktadır.Teorik bilgileri klinik pratiklerle bir araya getirerek psikolojik rahatsızlıkların en doğru şekilde tedavi edilebilmesi için gerekenleri tüm incelikleriyle uygulayan klinik psikologlar, henüz öğrencilik dönemleri devam ederken aldıkları eğitimleri hastane ve kliniklerde yaptıkları stajlarla desteklerler. Bu birikim de klinik psikolojiyi seçmede önemli bir etkendir.

KAYNAKÇA;
Klinik Psikolog Kimdir? Klinik Psikoloji Nedir? | Çadem Psikoloji | Psikolog | Pedagog |
Bakırköy | Halkalı | Bağdat Caddesi (cadempsikoloji.com)
Klinik psikoloji – Vikipedi (wikipedia.org)
Klinik Psikolog Nedir? Ne İş Yapar? | Kariyer.net
Klinik Psikoloji Nedir? | Mevlam Psikoloji | Beylikdüzü Psikolog
Klinik Psikolog Nedir? Psikolog ile Farkları Nelerdir? | Evimdeki Psikolog | Blog. -Begüm Başak

Yorum

  • Ayşe Arslanbaş

    Elinize sağlık çok güzel olmuş şu noktaya da deginilebilirdi;maalesef psikolojide dalgalanmanın en yüksek derecede görüldüğü alan da budur ve bunun çözümü için ne yapılabilir sorusu üzerinde çok çalışılması gereken bir konu keşke toplumumuz bizim alanımızla ilgili daha bilinçli olsa …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e