Anksiyetesi Olanlar İlişki İçinde Nasıl Davranırlar
Anksiyete (Kaygı); mutluluk, öfke, üzüntü, korku gibi günlük hayatımızda yaşadığımız pek çok duygudan biridir. Kaygılanmak oldukça normal ve günlük hayatımız için sağlık bir durumdur. Fakat çok fazla yaşandığında ve bireyde rahatsızlık verici düzeye ulaştığında ruh sağlığını olumsuz etkilemeye başlar. Anksiyete aşırı düzeyde korku, endişe, gerginlik ve huzursuzluk şeklinde kendini belli eder.
Anksiyetesi olan bireyler de süreklilik gösteren kötü bir şey olacakmış düşüncesi, geleceğe dair endişe verici düşünceler, odaklanamama, kaygı verici durumlarda ipuçlarına aşırı odaklanma, dolanıp durma isteği, endişe verici ortamlardan uzaklaşma gibi davranışsal tepkiler gösterir. Bu duyguya vücutta bir takım duyumlar da eşlik eder. Bunlar; gerginlik hali, ağız kuruluğu, düzensiz ve hızlı nefes alıp verme, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, uyku problemi, titreme, terleme ve yorgunluk hali gibi fiziksel tepkiler ortaya çıkar.
Anksiyetesi olan bireylerin, akrabaları, arkadaşları ve partnerleriyle ilişkileri dahil olmak üzere, hayatlarının birçok yerinde çeşitli sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bu kişiler karşısındaki insanlar ile sağlıklı iletişim kurmakta zorluk çekerler. Anksiyetesi olan bireyler ailesi, arkadaşları, iş arkadaşları , romantik ilişkileri vb. ilişkilerinde çok endişelenirler ve bu endişelerle başa çıkmak için olumsuz stratejiler geliştirmeye yatkın olurlar. Anksiyetesi olan bireyler çok fazla endişe duygusu hakim olduğu için hayatındaki insanlarla ilişkilerindeki davranışlarında bu duyguya göre harekette bulunurlar. İnsanlarla birlikteyken mutlu ve huzurlu hissetmekte zorluk çekerler çünkü süreklilik gösteren bir endişe duygusu hakimdir.
Anksiyetesi olan birey romantik ilişkilerinde endişeli veya savunmacı bir duygu hakimdir ve bu duygu ile hareket ederler. Kaygı seviyesinin yüksek olmasından dolayı çatışmadan ve duygularını ifade etmekten kaçınırlar. Reddedilme korkusu yüksek olduğu için karşısındaki kişiye bağımlılık gösterir. Aynı zamanda endişe duygusundan dolayı kaçınma davranışı da gösterme eğilimleri vardır.
Yapılan araştırmalara göre anksiyetesi olan bireylerde daha fazla boşanma oranı bulunmuştur. Çünkü çok fazla düşünmeye meyilli olmaları ve en kötü senaryoları düşündüklerinden dolayı daha fazla boşanma eğilimi gösterirler. Bu yüzden partnerleri ile sürekli iletişim halinde olmak isterler, bu ihtiyaç karşılanmadığı zaman daha fazla kaygılı durumda olurlar. İlişkilerde alıngan olmak veya başkalarını aşırı derecede eleştirme davranışı gösterirler. Bu kişilerin ilişki sayısı azdır ve ilişkilerini kolay sona erdirme eğilimleri vardır.
Anksiyeteye sahip bireyler ilişkilerinde olaylar karşısında aşırı tepki verirler ve başkalarını da rahatsız hissetmelerini sağlarlar. Bu kişiler kendilerinin güvensiz hissederler, başkalarının niyetlerinden korku ve şüphe duyarlar.
Bu bireylerin kendilerini daha iyi hissetmeleri ve ilişkilerinin daha sağlıklı olması için profesyonel bir destek almaları tavsiye edilir. Bireyler kaygılı durumunu hafifletmek için eğlendiği ve güldüğü kişiler ile daha fazla zaman geçirmeleri gerekmektedir. Ailenizden, partnerinizden, arkadaşlarınızdan vb. kişilerden size destek olmalarını isteyin.
ELVİN ERDOĞDU
Bir yanıt yazın