KIRIK KALP SENDROMU NEDİR, BUNUNLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?

 Kırık kalp sendromu ilk olarak 1990 yılında Japonya’da tanımlanmıştır. Kırık kalp sendromu, iskemik olmayan kalp hastalıklarının bir çeşidi olmakla birlikte geçici apikal balonlaşma sendromu olarak da bilinmektedir. Sıklıkla emosyonel (duygusal) strese bağlı olarak gelişmektedir. Tipik olarak kalp krizini taklit eden ani başlayan göğüs ağrısı ve elektrokardiyografi değişiklikleriyle birlikte kendini göstermektedir. Fonksiyonları sıklıkla 2-6 hafta içinde kendiliğinden düzelmektedir.

Kırık kalp sendromu; ayrılık, çok sevilen birinin ölümü veya terk edilme gibi yoğun stres ve üzüntü oluşturan durumlardan dolayı meydana gelen geçici bir kalp hastalığıdır.  Stres kalp hastalıkları diye de isimlendirilen bu rahatsızlık kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. 

   Son zamanlarda, ne yazık ki ülkemizde kadına şiddet vakalarının sıklığı artmaktadır. Buna rağmen günlük klinik pratikte, fiziksel travma ve şiddetin kırık kalp sendromuna neden olabileceği düşünülmeyebilir fakat buna benzer olaylara maruz kalan insanlarda ve tipik göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda ayırıcı tanı olarak mutlaka akılda tutulmalıdır.

   Genellikle aşırı strese maruz kalan kişilerde görülen kalp kırıklığı sendromu, neden geliştiği tam olarak bilinmeyen bir sendromdur. Bu rahatsızlığı yaşayan kişide aniden başlayan ve kalp krizi geçiriyormuş gibi hissettiren bir göğüs ağrısı görülmektedir. Kalbin tek tarafını etkileyen sendrom kalbin kan pompalama fonksiyonunu geçici olarak bozar. Kalbin diğer kısmı normal çalışmasına devam etse de kalp kuvvetli bir şekilde kasılabilir.

  Genellikle kalp krizi ile karıştırılsa da, aslında aralarında ciddi farklar bulunur. Kalp krizi tablosunda, kalpteki arterlerin bir kısmı ya da tamamı tıkanık haldedir. Kırık kalp hastalığı oluşumunda ise damarlarda hiçbir tıkanıklık oluşmaz. Ancak, kalp damarlarında kan akışı yavaşlamaktadır. Kırık kalp sendromundaki semptomlar kalp krizi ile çok benzerdir. Bu yüzden kişinin hastaneye başvurmasında teşhis konulana kadar kalp krizinden şüphe edilebilir ve kalp krizi olup olmadığı da ayırıcı tanı olarak araştırılmalıdır.

  Rahatsızlıkta en belirgin iki belirti nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır. Düzensiz kalp atışı, ağır stres ve duygusal bir çöküntüden sonra oluşan bir nefes darlığında kişi vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalı ve tedavi almalıdır. Kırık kalp sendromu hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sol kolda ve alt kısmında ağrı
  • Nefes darlığı
  • Terleme
  • Kalpte tekrarlayan sıkışma hissi
  • Baş ağrısı
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Huzursuzluk ve stres
  • Yorgun hissetme
  • Yalnızlık korkusu
  • Vücut hareketlerinde dengesizlik ve kontrolsüzlük

  Kırık kalp sendromu tanısı için acil servise başvuran kişilerin semptomları kalp krizi ile benzerlik gösterir. Alınan EKG (elektrokardiyografi) ve kan bulguları da kalp krizini andırır. Hasta ile gelen bir yakını varsa hemen tıbbi öyküsü alınmalıdır. Hastaya acil müdahaleler yapılıp can güvenliği sağlandıktan sonra, kalp damar görüntülemelerine bakılır. Bu evrede kırık kalp hastalığı olanların sonuçları genellikle normaldir. Ancak kesin teşhis kalp görüntüsüne yani ekokardiyografi sonuçlarına göre konulur. Bu hastalık nadiren görüldüğü ve ani bir stres altında oluştuğu için bu özellikler de göz önüne alınır. Vakalarda ölüm nadiren oluşur ve genellikle uzun süre devam eden bir etki görmezler.

  Kırık kalp sendromu ile başa çıkma stratejileri ise diğer psikolojik rahatsızlıklar gibidir. Önce kişinin bireysel başa çıkma mekanizmalarına bakılmalı ve kişiye psikolojik destek alması sağlanmalıdır.

  KAYNAKÇA:

Yayla, Ç., Eyiol, A., Akyel, A., Yayla, K., Özdemir, M., (2015). Kadına şiddet ve kalp: Kırık kalp sendromu. MN Kardiyoloji, 22(1). 40-41. 

https://www.ahmetakgul.com.tr/index.php/uzmanliklar/kalp-hastaliklari/274-kirik-kalp-sendromu
https://bulutklinik.com/makale/duygusal-bir-kalp-hastaligi-kirik-kalp-sendromu#:~:text=K%C4%B1r%C4%B1k%20kalp%20sendromu%3B%20ayr%C4%B1l%C4%B1k%2C%20%C3%A7ok,erkeklere%20oranla%20daha%20fazla%20g%C3%B6r%C3%BCl%C3%BCr.
https://www.medicalpark.com.tr/kirik-kalp-sendromu/hg-2105

                                                                                                                  TUĞBA İNCE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e