Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Siz de aynı anda farklı işler ile uğraşıp daha fazla verim sağlayabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Yanılmış olma ihtimaliniz çok fazla. 

Kendi isteğimiz dışında, gelişen teknoloji aslında bizleri birden fazla iş yapma konusunda zorluyor diyebiliriz. Bir yanımızda telefon diğer yanımızda bilgisayar derken farkında olmadan dikkatimizin odak noktası değişiyor. Peki şimdi beynimizi bu şekilde çoklu görevlere yorduğumuzda nelerin gerçekleştiğine bir göz atalım.

İNTİHAR

Bu başlığı görünce bir tık tedirgin olmuş olabilirsiniz ama önlemini alırsak endişe etmeye de gerek kalmaz diye düşünüyorum. Texas Üniversitesi Beyin Sağlığı Merkezi’nin kurucusu doktor Sandra Bond Chapman yaptığı araştırmalar sonucu bu kanıya varmıştır. Chapman, beynin çok farklı işlerle meşgul olmasını kişinin yeteneklerini ve yaratıcılığını sınırlandırdığını söylüyor. Birden fazla iş yapan bir kişi belli bir süre sonunda yaptığı işi en mükemmel şekilde yapma arzusuna bağlanarak bunu bir hırsa dönüştürür. Bir zaman sonra birden fazla işin altından kalkamayan insan intihara meyilli bir insan haline gelebilir. Bundan dolayı elimizden geldiğince daha az işe odaklanmak bir nevi bizi hayata bağlayacaktır da diyebilirim.

YANLIŞ KARARLAR ALMAK

Birçok işi aynı anda yaparken kafamızın içinde dolaşan farklı düşünceler belli bir süre sonunda katbekat artarak karmakarışık bir hal alır ve bu da çok sayıda karar vermeyi gerektirir. Kolay bir şekilde karar verilebilecek durumlar en zor şekilde karar verilebilecek durumların önüne geçer ve bu gereğinden fazla enerji harcamak ile sonuçlanır. Bu bağlamda ise yanlış karar alma olasılığımız yükselir.

AZALAN ÜRETKENLİK

Ben birden fazla işi aynı anda yapabiliyorum ve bu yüzden çok üretkenim diyerek kendimize zarar verdiğimizin farkında değiliz aslında. Çok iş çok üretkenlik demek değildir. Üretkenlik demek bir işi gerçekten tam anlamıyla yerine getirdikten sonra onu çeşitlendirmektir. Çoğumuzun problemi de budur aslında. Ne kadar fazla şeyle ilgileniyorsak bunu her durumda iyi olarak değerlendirmek zorunda hissediyoruz fakat araştırmalar bunu göstermiyor. Araştırmalara göre çoklu görevler üretkenliğimizi %40 oranında azaltıyor. Buna dayanarak odağımızı o an yapmamız gereken durumlara verirsek üretkenliğe de daha sağlam bir adım atmış oluruz.

KONSANTRASYON 

Bu konuya örnek vererek başlamak istiyorum. Birden fazla işe kafa yoran bir öğrenci düşünün. Sizce sınavında tam olarak bir başarı gösterme olasılığı yüksek midir? Diyelim ki bir öğrencinin bir gün fizik dersinden yapması gereken ödevleri var ve ardından da genel tekrar yapması şart. Bu çocuk düşünceleri içinde boğulan bir çocuk olsun. O gün hızlı ve verimli bir şekilde ödevini bitirip  genel tekrar yapmaya vakit bulabilecek mi? İşte tam burada araştırma sonuçları devreye giriyor. Araştırmalara göre düşünceleri içinde boğulan ve daha net bir tabir ile çoklu göreve sahip olan bir öğrencinin ortalama notlarının -başarısız bir eğitim süreci – daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmalar dağınık beyin sendromunun sadece kişinin zihnini değil ayrıca sosyal hayatını ve eğitimini de olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor.

  Detaylı olarak dağınık beyin sendromunun yarattığı olumsuzlukları örneklerle detaylandırarak belirttim. Peki genel olarak dağınık beyin sendromuna sahip insanlar ne tür belirtiler gösteriyor? Şimdi de maddeler halinde bunlara bakalım.

  • Yorgunluk
  • Motivasyon kaybı 
  • Birbirini tekrar eden hatalar
  • Yoğun çalışma temposu
  •  İş performansından beklenen verimin alınamaması
  • Depresif ruh hali

 Yoksa sizde de bu belirtiler mi var? O zaman şimdi bu durum karşısında neler yapabilirsiniz onlardan bahsedeyim.

İlk olarak sadece bu konuda değil tüm psikolojik problemlerde psikolojik destek alınmalıdır. Peki destek alana kadar bizler bu dağınık beyin sendromu ile nasıl başa çıkabiliriz?

  • Beslenme ve uyku düzeni 

Beslenme ve uyku düzeni, insanın her türlü psikolojik problemine karşı adeta bir kalkan görevi görür.

  • Kafein alımı

Şu an kafeinin fazla kullanımının zararlarından bizim için en önemli olanı kaygı bozukluğu yaratmasıdır. Bundan dolayı bünyenin kaldıracağı kadar kafein alımı gerekmektedir.

  • Çalışma programı 

Çalışma programı hazırlamak beynin sağlığını koruyarak dağınık beyin sendromunun da önüne geçebilmektedir. Çalışma programını bir kağıda yazmak sizin için daha iyi olacaktır. 

Unutmayın ki her birey birer değerdir. Siz de bu değerin farkına varıp kendiniz için en kaliteli yaşama sahip olabilirsiniz.

ÖZGENUR ŞENYURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e