Müzik Türleri Ruhlarımızı Nasıl Etkiler?
Müziğin iyileştirici etkisi yüzyıllar boyunca araştırılmıştır. İlk olarak Yunan filozof Pythagoras, umutsuz ve çabuk öfkelenen hastaların belirli melodilerle tedavi edebilme olasılığını araştırmıştır. Asırlarca yapılan bu araştırmaların sonuçlarına göre müzik; serotonin, dopamin, oksitosin, adrenalin gibi hormonları olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bir diğer fizyolojik etkisi ise kan basıncı ve solunumu olumlu olarak etkilemesidir. Psikolojik açıdan depresyon ve kaygı bozukluğu semptomlarının hafifletilmesinde de etkisi olduğu saptanmıştır. Müzik dinlemek kadar müzikle uğraşmak da ruhsal olarak sağlığımıza olumlu etkiler sunan bir diğer işlevidir. Aynı zamanda müziğin ilham gücüne sahip olmasıyla birlikte motivasyonu güçlendirerek harekete geçmeye yardımcı olur. Ünlü kalp doktoru Mehmet Öz; ölüm korkusu sebebiyle kalp ameliyatlarında ölümlerin fazla olduğunu ancak, hastalara terapötik etkisi olan müziklerin dinletilmesiyle birlikte bu oranın azaldığını, tedavide başarılı olmanın mümkün olduğunu ifade etmiştir.
Müzik kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır: klasik, rock, metal, jazz, pop… Peki dinlenen müzik türlerinin psikolojimiz üzerindeki etkisinde nasıl bir farklılaşma vardır? Klasik müzik, insan psikolojisi ve fizyolojisi üzerinde en çok olumlu etkiler yaratan tür olarak ilk sırada yer almaktadır. Knight ve Rickard, 2001 yılında sakinleştirici müzik dinlemenin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Bu araştırmada 87 deneğe Pachelbel’in Kanon in D major parçası dinletilmiştir. Deneyin sonuca göre bireylerin endişe düzeylerinde bariz bir azalma olduğu saptanmıştır.
Maryland Medical Center adlı bir tıp merkezi tarafından 2008 yılında yapılan araştırmaya göre pozitif ve neşeli müzikler bedenimize iyi gelmektedir. On denek üzerinde yapılan bu araştırmada neşeli müzik dinledikten sonra kan damarlarında daha fazla kan akışı olduğu görülmüştür. Neşeli müzik dinleyen insanların kan akışlarının %26 arttığı, üzücü müzik dinleyenlerin kan akışlarının %6 azaldığı tespit edilmiştir. Yine aynı araştırmada, heavy metal dinleyen insanların endişe seviyesinde bir artış olduğu görülmüştür. Aynı zamanda bu türün, gençleri kızgınlığa teşvik ettiğini belirtmiştir.
Müzik; ilham gücüne sahip olmasıyla beraber aynı zamanda refah artırabilecek güçlü psikolojik etkileri içerisinde barındırır. Müziği gündelik yaşamımıza dahil etmek, beraberinde birçok olumlu etki getirecektir.
Özge BARLAS
Kaynakça:
Sezer, F. (2011). Öfke ve psikolojik belirtiler üzerine müziğin etkisi. Uluslararası insan bilimleri dergisi, 8(1), 1472-1493.
L. Bushak. This Is Your Brain On Music: How Our Brains Process Melodies That Pull On Our Heartstrings.
Koç, Esra. (2016). Ruhun ve Bedenin Gıdası: Geçmişten Günümüze Müzik ve Tıp. Konuralp Tıp Dergisi. 8. 10.18521/ktd.83286.
William Neil Gowensmith, M.S., Larry J. Bloom, Ph.D., The Effects of Heavy Metal Music on Arousal and Anger, Journal of Music Therapy, Volume 34, Issue 1, Spring 1997, Pages 30–45.
Bir yanıt yazın