PSİKOTERAPİ UMUT VAAT EDER Mİ?

Bir psikoterapiden beklentileriniz nelerdir? Biran önce şikayet ettiğimiz problemlerden kurtulmak mı? Psikoterapi bir patikaysa, bu patikada karşınıza ne çıkacaktır? Her adımınızla daha renkli, canlı ve bereketli bir yere mi varıyorsunuz, yoksa zaman zaman bu patikada çamurlu birikintilerle mi karşılaşıyorsunuz? Psikoterapinin her seansla daha güzel renkli ve çiçekli olduğunu düşünenlere ne yazık ki kötü bir haberim var: Psikoterapi doğasında çamurlu birikintiler de barındırır. Bir kişi psikoterapiye başladığında sabit bir şekilde daha iyi ve mutlu hissetmeyecektir çünkü psikoterapi mutluluk, umut vaat etmez! Psikoterapi hakkında söylenecek en doğru şeylerden biri, bu yolun inişli çıkışlı, engebeli ve dalgalı oluşudur.

Psikoterapi uzun bir süreçtir ve iyi bir psikoterapi çalışması danışan için zor olan deneyimlere, duygulara, konulara değinir. Bizlere acı veren konuları masaya yatırdığımızda, olduğumuzdan biraz daha kötü hissetmemiz normal ve hatta gereklidir. O zaman gerçek bir çalışma yapıyoruz demektir. Her seanstan mutlu ya da gülerek çıkamayız maalesef. Gözlemlediğim kadarıyla ağlayarak çıkan danışan sayısı oldukça fazla fakat bu demek değildir ki terapi kötü gidiyor.  Her seansın kendine göre inişleri çıkışları vardır. 

Psikoterapi aslında ameliyata benzer. Ağrınızın tedavi olması için ameliyat olmalısınız. Ameliyattan sonra ağrınızın tedavi olacaktır fakat ameliyat yaranız bir süre acıyacaktır. Zamanla bu yara da iyileşecek ve ağrınız kalmayacaktır. Psikoterapi de aynı bu şekilde tedavi edebilmek için bazı yaralara dokunmak durumundadır. Aksi halde ağrınız tedavi olamayacaktır. 

Suya sabuna dokunmadan, çamurlu birikintilerle başa çıkmadan nasıl çiçekli bir bahçemiz olabilir? Ellerimiz biraz kirlenecek ki, psikoterapide ekip biçtiğimiz bahçemize bahar gelsin. Bazı seanslardan sonra kendimizi daha iyi hissedebilirken bazılarından sonra daha kötü hissedebiliriz. Ancak şu bir gerçektir ki, tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam ettikçe, baharın gelişi kaçınılmaz olacaktır.

Psikoterapi aynı zamanda uzun bir süreçtir. Kişinin öz farkındalığının oluşması için içinde gerçekleştirmesi gereken bir keşif süreci vardır. Kişinin kendini keşfetme sürecinde birçok manzarayla karşılaşabiliriz. Örneğin danışanlar terapi esnasında çeşitli duygular yaşayabilirler (öfke,üzüntü,mutluluk…) Fakat çiçek açma kısmında mutluluk orada bizi bekliyor olabilir. Aslında terapinin de amacı budur. Unutulmamalıdır ki çiçeğe verilen önem kadar terapi sürecine de önem verilmelidir. Seansları mümkün olduğunca aksatmadan, düzenli şekilde ilerlemek gereklidir.

Terapi süreci, inişli, çıkışlı, engebeli ve dalgalı olabilir. Terapi sabit ve süregelen bir mutluluk vaat etmez. Zor olan olayları ve duyguları da kabul eder ve sürece dahil eder. Sürecin sonunda kişi her türlü duygusunu kabul etmeyi öğrenir. Danışan mutlu olabilir. Ancak hayatta mutlu olmak  kadar, üzüntü duygusunun da olabileceğinin farkına varır. Bütün duygularını kabul eder. Olumsuz ve güçlü duygular ile başa çıkabilmeyi öğrenir. Hayatta sadece siyah veya beyaz olmadığının farkına varır ve hayatına  daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmaya çalışır.                                                                           

Psikoterapi Sürecine bakacak olursak;

  • Bilinmesi gereken önemli nokta psikoterapi sürecinin mutluluk dağıtan süreç olmadığı inişli çıkışlı engebeli ve dalgalı olabileceğinden sabit ve daimi mutluluk beklenmemesi ve olumlu, olumsuz duygu ve olayları kabul gerektiren bir süreç olduğundan bahsedilebilir. 
  • Sürecin sonunda kişi olumlu ve olumsuz duygularını kabul etmekle birlikte olumsuz duygular ile başa çıkmayı öğrenip hakikat arama girişimlerinde bulunabilir. 
  • Kişinin psikoterapi seansında olumsuz ruh halinden kurtulmasını değil kendisi ile daha çok temas etmesini sağlayarak sorunları karşısında daha çözümsel ve güçlü; dolayısıyla daha huzurlu hissedebilmesine yardımcı olmayı hedefleyen bir süreç olduğu söylenebilir. 
  • Psikoterapi ile kişinin psikolojik dayanıklılığı ve kalitesi artacaktır.
  • Psikologların ilaç yazma yetkisinin olmadığı konuşma terapisi olduğu tek seansta fayda sağlanmayacağı her kişinin değişim sürecinin farklılık göstereceği unutulmamalıdır.  
  • Mutluluk düzeyi psikoterapi ile öğrenilebilir bir durumdur, bu durum artırılabilir ve benimsenen doğru perspektiflerle kalıcı olarak sürdürülebilir.
  • Küçük dokunuşlar ile başlayıp, Değişim; birdenbire belirlemese de yaşadığınız her andan çıkardığınız deneyim heyecanlı bir şekilde sizleri bekliyor olacaktır.

Bunların farkında olarak terapi sürecine devam etmek ve terapinizi aksatmadan devam etmelisiniz. Dediğimiz gibi psikoterapi mutluluk ve umut vaat etmez!

Dila Güçlü

(https://www.psikomental.com.tr/psikoterapi-mutlu-eder-mi/     )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e