PASİF AGRESİF DAVRANIŞ NEDİR?
Pasif-agresif davranış öfke veya sıkıntı gibi olumsuz duyguları açıkça ele almak yerine, dolaylı olarak ifade etmektir. Genellikle isteklere karşı direnç, asık surat, inatçılık, erteleme ve eleştiri şeklinde kendini gösteren bir saldırganlık biçimidir. Kişi, sorunlarla uğraşmak yerine düşmanlık veya hoşnutsuzluğunu gizleyen şekillerde davranır. Stres, kaygı ve hayal kırıklığı gibi duygularla başa çıkma yöntemi olarak kullanılabilir.
Pasif-Agresif Davranışın Nedenleri:
Pasif-agresif davranış genellikle çocuklukta başlayan, öğrenilmiş bir davranış olarak kabul edilse de, neden bu davranışların sergilendiğine dair tek bir sebep yoktur. Aile dinamikleri, aşk ilişkileri, ruh sağlığı veya toplumsal koşullar gibi birçok faktör, pasif-agresif davranışlar sergilenmesine sebep olabilir.
Pasif Agresif Kişilik Özellikleri:
– Sorumluluktan kaçınma
– Aldığı işlerde başarısız olmayı seçmek, ertelemek
– İkili ilişkilerinde karşı tarafı üstü kapalı ya da kinayeli sözlerle incitmeye çalışabilir
– Onları görmezden gelerek cezalandırmak isteyebilir
Örnek verecek olursak bir dosyayı iş arkadaşına ‘Yoğunluktan göndermeyi unuttum.’ şeklinde ifade eden pasif agresyona sahip kişi aslında diğer iş arkadaşından intikam alıyor olabilir.
Pasif-agresif davranışlarda bulunan kişilerin söyledikleri ile davranışları arasında genellikle tutarsızlık vardır. Örneğin; pasif-agresif bir kişi, arkadaşının bir isteğini veya davetini olumlu -hatta coşkuyla- karşılamasına rağmen, bu isteğe uyma konusunda oldukça isteksiz davranıp daveti kaçırabilir.
Bazı insanlar bu tür davranışlar sergilemeye diğerlerine kıyasla daha yatkındır. Bu yüzden bazen bir “kişilik özelliği” olarak kabul edilir. Ancak toplumun bireyleri koşullandırmasından dolayı çoğu insanın bu davranışları sergilediği görülebilir. Bazı durumlarda yüzleşmek zararlı sonuçlara yol açabilir. Örneğin bir kişinin patronuyla yüzleşmesi, kariyeri ile ilgili fırsatları kaybetmesine sebep olabilir. Bu yüzden kişi, duygu ve düşüncelerini dile getirmek yerine, dolaylı davranışlarda bulunarak hayatına devam edebilir. Bu yüzden, belirli bir dereceye kadar pasif-agresif davranışların sosyal hayatın bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sosyal hayatı ve ikili ilişkileri olumsuz derecede etkileyen davranışların, bir kişilik bozukluğu olarak kabul edilebilecek bir sorunun işareti olabilir.
Pasif- agresif insanlar yoktur. Pasif- agresif tutum ve davranışlar vardır. Ayrıca pasif- agresif tutum bilinçli bir seçim de değildir. Böyle bir tutum sergileyenlerin büyük bir çoğunluğu kendi gücenikliklerinin ya da kızgınlıklarının ayrımında bile değildirler. Genelde, “Özel bir nedenim yok, yalnızca unuttum”, “Bilerek, isteyerek yapmadım” ya da “Geç kalmamın bu denli büyük bir sorun yaratacağını bilemezdim” gibi sözler söylerler. Sergiledikleri davranışların, başkaları üzerindeki etkilerini göremezler ve eleştiriye aşırı duyarlı olabilirler. Bütün bu nedenlerden ötürü, öncelikle, gerek kendimizin, gerekse karşımızdaki kişinin sergilediği, pasif- agresif tutumları erken tanımalı, bunun olası nedenlerini doğru anlamalı; ardından, iletişim becerilerimizi ve sorun çözme becerilerimizi işe koşarak ve akılcı düşünerek, bu işlevsel olmayan tutumun değiştirilmesine ve bir daha yinelenmemesine çalışmalıyız.
Pasif- Agresif Davranış Örnekleri:
– İltifat: “Sonunda düzgün görünen bir saç modelin var!” cümlesini ele alabiliriz. Bu cümle, ilk bakışta iltifat gibi gözükse de, sarf edilmesinin asıl amacı kişinin önceki saç modelinin iyi olmadığını ifade etmek olabilir.
– Dolaylı Reddetme: Ev arkadaşınızdan birkaç defa bulaşıkları yıkamalarını istediğinizde “Hayır.” dememelerine rağmen bu eylemi gerçekleştirmeyebilirler.
– İstenmeyen Yorum ve Davetsiz Tavsiyeler: “Yerinde olsam giyim tarzımı değiştirmeye odaklanırdım.” veya “Son zamanlarda yorgun görünüyorsun, daha fazla uyumalısın.” gibi iğneleyici sözlere benzer, davetsiz tavsiyelerde bulunabilirler.
DİLA GÜÇLÜ
KAYNAKÇA
https://www.yasantipsikoloji.com/kisisel-gelisim/pasif-agresif-davranis-nedir
Bir yanıt yazın