OVERTHİNKİNG
AŞIRI DÜŞÜNME SORUNU (OVERTHİNKİNG) VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ:
Aşırı düşünmek anlamına gelen overthinking kavramı, geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmek olarak tanımlanmaktadır.
İnsanların bir durumu algılama şekli ve düşünce yapısı duygularını ve davranışlarını büyük ölçüde etkiler. Nasıl hissettiğinizi belirleyen en önemli noktalardan biri olayları yorumlama biçiminizdir. Aşırı düşünmek negatif düşünceleri içerisinde barındırır ve işlevsiz düşüncelerin de kaynağını oluşturur. Yaşamımızda daha fazla düşündüğümüz anlarda kaygı düzeyimiz artar. Bu düşünme süreleri uzarsa kişinin psikolojisine de zarar vermeye başlayabilir. Çok düşünme eylemi, kişinin negatif düşüncelerini de tetikleyerek kişiyi yıpratır. Bir olay ya da durum hakkında aşırı düşünmek korku, stres ve kaygıya neden olur. Psikolojik problemlerin temelini oluşturan bu durum kişiye sıkıntı verir.
Düşüncelerimiz bir noktada duyguya dönüşür ve bu süreç de kişiye daha fazla sıkıntı verebilir. Duyguya dönüşen düşünce ise zamanla davranışa dönüşerek kişinin tepkisel olmasını sağlayabilir. Düşüncenin zihinde birikme süresi azaldıkça da duygular hafifler, tepkiselliğimiz de önemli ölçüde azalır. Düşünceler beden duyumlarında da kendini gösterir. Bu da kişinin çok düşündüğü zaman vücudunun da belli fizyolojik reaksiyonlar göstermesine neden olur.
Sonuç olarak ise aşırı düşünmek sosyal yaşamınızı, iş yaşamınızı ve kişisel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir.
Overthinking (Aşırı düşünme) nin; sürekli olarak geçmişte yaşanılan olayları düşünmek, geleceğe dair bir konu hakkında her ayrıntısını düşünmek, önemli konularda karar verirken zorlanmak, sürekli “eğer şöyle olsaydı ya da keşke “ cümleleri kullanmak gibi belirtileri vardır.
Aşırı düşünme ile baş edebilme yolları ise; bir olaya ya da kişiye negatif ya da pozitif tarafından bakmak yerine olaya ya da kişilere karşı nötr kalabilmek çok önemlidir çünkü bir olaya ya da kişiye olumlu ya da negatif tarafından baktığınızda hem çok beklentiye girmenize sebep olabilir hem de olumsuz düşüncelerle kaygı düzeyiniz artmamış olur. Nefes egzersizleri ve yoga meditasyon pratikleri düşüncelerle baş etmede yararlı olabilir. Düşünceleri ve duyguları birbirinden ayırıp her düşünce için kendinize belli bir miktar zaman verin ve bu düşünceleri yazıya dökün bu sayede başka bir zaman bu yazılara baktığınızda işlevsiz olan düşüncelerin de var olduğunu göreceksiniz. Aşırı düşünme ile baş etme yolları kimi zaman zor olmaktadır eğer kendiniz bu yolları uyguladığınızda düşüncelerinizle baş etmekte zorlandığınız zaman psikolojik destek almak yararlı olacaktır.
TUĞBA İNCE
KAYNAKÇA:
https://www.antalyapsikiyatrist.com/makaleler/overthinking-sendromu-asiri-dusunmek
https://www.uplifers.com/overthinking-nedir-asiri-dusunme-sorunu-nedenleri-ve-bas-etme-yontemleri/
https://www.dunyadanismanlikmerkezi.com/overthinking-asiri-dusunme/
https://www.psikologofisi.com/blog/asiri-dusunme-sorunu-ve-bas-etme-yontemleri
Bir yanıt yazın