HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Huzursuz Bacak Sendromu, diğer bir adıyla Willis-Ekbom hastalığı, bacaklardaki rahatsız edici hisler sonucunda bacakları hareket ettirmeye yönelik dürtü ve ihtiyaç ile ortaya çıkan kronik bir hareket bozukluğudur.

Huzursuz Bacak Sendromu, 1965 yılında Thomas Willis tarafından “öyle bir huzursuzluk ki bir daha uyumanın mümkün olmadığını düşündüren büyük bir işkence” şeklinde tanımlanmıştır. Bu rahatsızlığın belirtilerine ve özelliklerine daha yakından bakalım.

Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri
o Belirtiler genellikle tek bacakta yaşanan rahatsızlık ile başlamaktadır. Bu rahatsızlık, karıncalanma, ürperme, çekme, zonklama, acıma, kaşınma ve elektriklenme gibi ifadelerle tarif edilmektedir.
o Bacaklarda hissedilen rahatsızlık hissi genelde dinlenme durumunda başlamaktadır. Bu sebeple genellikle akşam ve gece saatlerinde kötüleşir.
o Hastalığın şiddetli görüldüğü kişilerde her iki bacak veya kalça, gövde, kollar ve hatta yüz gibi bedenin diğer kısımlarında da rahatsızlık hissi deneyimlenmektedir,
o Bacaklardaki rahatsızlık hissi başlangıçta belirgin değilken dinlenme süresinin uzaması ile belirginleşebilir ve belirtiler otururken veya yatarken ortaya çıkabilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromunun Etkileri
Huzursuz bacak sendromunun belirtileri sonucunda kişinin yaşam kalitesi düşebilir; uykusuzluk hastalığı (insomnia), depresyon, anksiyete ve kalp-damar hastalıkları gelişebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
İlaç içermeyen tedavi sürecinde kişisel bakım ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler oldukça önemlidir. Bu anlamda tavsiye edilenler:
o Gündüz şekerlemelerinden kaçınmak
o Her gün benzer saatlerde uyuyup uyanmak
o Düzenli beslenme ve sağlıklı kiloyu korumaya dikkat etme
o Orta ayarda egzersizler (yürüyüş yapmak, aerobik egzersizleri)
o Huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilecek nikotin, kafein ve alkolden uzak durmak
Fiziksel tedavinin yanı sıra uyku ve beslenmeyi düzene sokmak, rahatsızlıkla ilgili sorunları ve endişeleri paylaşmak, hayatını yoluna koymak gibi alanlarda bir terapistle birlikte çalışmak kişinin sürecini kolaylaştıracaktır.

FATMA TEZEL

Kaynakça;

1. (2005) Huzursuz bacak sendromu. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi

2. Bilgilisoy Filiz. (2015) Güncel tanı kriterleri ile huzursuz bacak sendromu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e