İLİŞKİ BAĞIMLILIĞI
İLİŞKİ BAĞIMLILIĞI:
HAYATIMA BİRİ GİRİNCE BEN DEVRE DIŞI OLUYORUM!
O BENİM İÇİN HAYATIN MERKEZİ!
Goethe, “Genç Werther’in Acıları” kitabında şöyle der:“Her gün kendime söz veriyorum, yarın ona gitmeyeceğim. Fakat ertesi gün yine esaslı bir sebeple ve nasıl olduğunu anlayamadan kendimi onun yanında buluyorum.” Sevgi ihtiyacı içerisine olmak, gerçek sevgiyi bulmak varoluşumuzun anlamıdır. Fakat bazen gerçekten bize iyi gelmeyen, mutlu olmadığımızı hissetsek de içinde kalmayı tercih ettiğimiz ilişkilerimiz olabilir ve bu ilişkide kaldıkça hem kendinize hem de neden o kişiyi bırakamadığınıza yönelik bir kaygı hissedersiniz ve bu kaygı, öfke hissetmenize neden olabilir. Bütün bunlar ilerleyen süreçlerde ilişki bağımlılığını ortaya çıkarabilir. İlişki bağımlılığı; ilişkinin ilk zamanlarında kişinin hoşuna giden ama zamanla saplantılı düşünceleri de beraberinde getiren ve tekrarlayıcı hale gelen bir durumu ifade eder. İlk zamanlarda hoşuna giden bu duygular, hayatındaki kişi ile özdeşleştirilir. İlerleyen süreçlerde kişi bu duyguları tekrar yaşayabilmek adına hayatındaki kişiyle ilişkisini devam ettirmeye diğer bir değişle ona bağımlı olmaya başlar. Bu döngünün tekrar edilmesi ile kişi sanki partneri olmazsa hissettiği bu duyguları bir daha asla yaşayamayacağını düşünür ve zaman ilerledikçe bağımlılık döngüsü ortaya çıkar ve birçok olumsuzlukları beraberinde getirir. Hayatının büyük bir çoğunluğunda böyle bir döngünün içerisinde olmak, zihinsel enerjisini partnerini düşünmeye ayırmak kişide bir tükenmişlik hissi de yaratır. Bu ilişki de kişi zarar gördüğünü fark etse bile ilişki de kalmak ister. Kişi bunu neden yapar? Gelin bir de buna bakalım:En önemli etkenlerden birisi; ilişki bağımlısı olan kişinin hayatındaki her şeyin, ilişkisi ile karakterize olmasıdır. Partnerini sürekli kontrol etmek ister. Partneri hakkında sürekli endişelenir, terk edilmekten ve onu kaybetmekten korkar. Onsuz yaşayamayacağına inanır. Partneri ile her an yan yana olma ihtiyacı hisseder. Kendine olan değerini partnerinin onu onaylamasına bağlı hisseder. Hayatını partnerinin düşünce ve isteklerine göre planlar ve kendi isteklerini geri plana atar. Eşlerden birinin ihtiyaçları görmezden gelinirken diğerinin ihtiyaçları ön plandadır. Peki ilişki bağımlığından nasıl kurtulabiliriz?
-Öncelikle kişi sorunun kaynağının kendisi olduğunu fark etmelidir. Bir şeyleri kabul etmek onu değiştirebilme gücünü de beraberinde getirir. Çoğu zaman hissettiği yetersizlik duygusu partneri ile ilgili değil hayata bakış tarzı ile ilişkilidir.
-Yalnız olmanın anormal bir durum olmadığını fark etmelidir.
-İlişki bağımlılığının önüne geçmenin en etkin yolu yeterlilik duygusunun hissedilmesidir. Kişi kendisine yetebildiğini fark ettiği anda sağlıklı bir ilişkinin içerisinde olması daha muhtemeldir.
Böyle bir durumun içerisinde olduğunuzu hissediyorsanız yalnız olmadığınızı bilin sizin gibi benzer duygusal zorluklar yaşayan insanlar var. Sevindirici haber ise, size bu konuda yardım edebilecek bir uzmandan yardım almanız, ilişkilerinize bakış açınızı değiştirecek ve sağlıklı ilişkilere adım atmanıza yardımcı olacaktır.Unutmayın ki biz buradayız sizinle! 😊
BEYZA KURUÇAY
KAYNAKÇA
https://www.mevampsikoloji.com/iliski-bagimliligi/https://moodisthastanesi.com/tr/tibbi-bolumlerimiz/bagimlilik-merkezi-amatem/iliski-bagimliligi/
Bir yanıt yazın