MEDİTASYON VE MİNDFULNESS
Meditasyon Nedir?
Meditasyon kelimesi derin düşünme anlamına gelir. Kişinin konsantrasyon yeteneğini geliştirerek düşüncelerinden uzaklaştığı ve zihnini dinlendirdiği bir yöntem olarak tanımlanabilir. Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini, öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihin denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak ifade edilir.
Mindfulness Nedir?
Mindfulness en basit anlamıyla şimdiki zaman farkındalığı demektir. Anda gerçekleşen duygu, düşünce ve olayları bilinçli bir şekilde, yargılayıcı olmayan, nazik bir dikkat ile odaklanma ve izleyebilme becerisidir.
Meditasyon ve Mindfulness Arasındaki Farklar Nelerdir?
Meditasyon binlerce yıllık geçmişe sahip kadim öğretilerden oluşan ve günümüze kadar gelen bir pratiktir. Bugün bilinen ve uygulanan yüzlerce farklı meditasyon tekniği bulunmaktadır. Fakat mindfulness, Buda’nın öğretilerine dayanır. Mindfulness içinde meditasyonu da barındıran daha geniş bir “olma” halidir.Meditasyon ’un Faydaları Nelerdir?Meditasyon, özellikle stresle kötüleşebilecek bir sağlık sorununuz varsa yararlı olabilir. Bazı araştırmalar meditasyonun, aşağıdaki durumların semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor:
• Stres,
• Astım,
• Kanser,
• Kronik ağrı,
• Depresyon,
• Kalp hastalığı,
• Yüksek kan basıncı,
• Huzursuz bağırsak sendromu,
• Uyku sorunları,
• Tansiyon kaynaklı baş ağrıları.
Bunların yanında unutulmamalıdır ki, meditasyon, geleneksel tıbbi tedavinin yerini tutmaz. Ancak mevcut tedavinize katkıda bulunabilir.
Meditasyon Çeşitleri
Farkındalık meditasyonu, transandantal meditasyon, rehberli meditasyon, vipassana meditasyonu, metta meditasyonu (sevgi dolu iyilik meditasyonu), çakra meditasyonu, yoga meditasyonu…Meditasyon Nasıl Yapılır?Meditasyon yapmanın farklı türleri vardır. Bu türlerin hepsinin temelinde konsantrasyon ve nefes kontrolü yatar. Kişi, nefes kontrolleri eşliğinde belli noktalara odaklanarak gündelik düşüncelerinden uzaklaşır ve kendi iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkar olumlu bir ruh haline bürünür. Meditasyonun düzenli yapılması halinde olumlu ruh hali kalıcı hale gelir ve ruhsal bir iç disipline kavuşulabilir.Meditasyon ile rahatlamanın güzelliği ve sadeliği, herhangi bir ekipmana ihtiyacınızın olmamasıdır. Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir. Meditasyon sırasında nelere yoğunlaşacağınız ve nasıl yapacağınız, seçtiğiniz meditasyon türüne bağlıdır ve yüzlerce çeşit meditasyon yöntemi vardır ancak başlamanıza yardımcı olacak temel adımlar şöyle sıralanabilir: Telefonunuzu, bilgisayarınızı, herhangi bir şekilde dikkatinizi dağıtabilecek veya sizi rahatsız edebilecek her türlü detayı 20 dakikalığına kendinizden uzaklaştırmanız meditasyon için uygun koşulları oluşturmanıza yeterlidir. Daha sonrasında rahat edeceğiniz bir oturma pozisyonu seçerek meditasyona başlayabilirsiniz. Tercihen sırtınızın dik, ayaklarınızın yere temas ettiği, ellerinizin kucağınızda olduğu bir pozisyonla meditasyona giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Zihninizi kendi içinize veya bir nesneye odaklayıp isteğe göre bir mantra veya size ait bir sözcüğü tekrarlayarak yoğunlaşma durumunu arttırabilirsiniz. Zihninizin ses titreşimleri ve mantranın tekrar edilişi içinde nasıl ortak bir akış içerisinde ilerlediğini gözlemleyebilirsiniz. Kendinizi zorlamadan mantrayı istediğiniz kadar tekrarlayabilir, zihnin farklı yerlere gidip gelmesine müsaade ederek onu tamamen serbest bırakmayı deneyebilirsiniz.
Mindfulness ’in Faydaları Nelerdir?
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Uyku kalitesinde artış sağlar.
• Olumlu duyguları arttırırken olumsuz duyguların ve stresin azalmasını sağlar.• Depresyonu iyileştirmede ve özellikle tekrarlayan depresyon ataklarını azaltmada en etkili yollardan biri olarak tanınır.
• Beyinin öğrenme, hafıza, duygusal dengeleme ve empati gibi işlevlerinden sorumlu olan bölgelerinde gri maddede artış görülmüştür.• Öz şefkati geliştirdiğini gösteren kanıtlar mevcuttur.
Mindfulness Egzersiz Çeşitleri
Nefes üstünde mindfulness egzersizi, duyular üstünde mindfulness egzersizi, düşünceler ve duygular üstünde mindfulness egzersizi, formal mindfulness egzersizi uygulaması…
Mindfulness Egzersizleri Nasıl Uygulanır?
Mindfulness uygulaması için özel bir ortama ya da herhangi bir araca ihtiyacınız yok. Her nerede olursanız olun, ister yürüyüş yaparken ister yatağı toplarken ya da internette zaman geçirirken, işte, okulda, otobüste dilediğiniz her an mindfulness teknikleri ile farkındalık yaratabilir, içinde bulunduğunuz ana odaklanabilirsiniz. Sıkça uygulanan bir mindfulness egzersizi için şu adımları takip edebilirsiniz:
• Yere bağdaş kurarak ya da tabureye arkanıza herhangi bir destek almadan oturun ve gözlerinizi kapatın.
• Ardından nefes aldığınızı hissederek sadece nefes almaya odaklanarak nefes alın. Akciğerlerinizin dolduğunu, karın ve göğüs boşluğunuzun yükseldiğini hissedin. Burun deliklerinden nefesin giriş ve çıkışına odaklanın. Öyle ki nefes aldığınız havanın soğuk, verdiğiniz havanın ılık olduğunun farkına varın.
• Bu süreçte zihninizi bölmeye çalışan tüm düşüncelerden arının, sizin için sadece nefes alıp vermek önemli olsun. Düşünceleriniz dağılabilir, zaman zaman odaklanma yeteneğiniz azalabilir. Ancak pes etmeyin; kendinizi derecelendirmeden, performansınızı değerlendirmeden tekrar tekrar nefesinize odaklanın.
• Birkaç dakika nefes egzersizlerine devam ettikten sonra gözlerinizi açabilirsiniz. Gün içinde dilediğiniz zaman nefes egzersizlerini tekrarlayın.
Buse Baysal
KAYNAKÇA
https://www.medicalpark.com.tr/meditasyon-nedir/hg-2398https://www.acibadem.com.tr/hayat/meditasyon-nedir/https://mindfulacademy.co/mindfulness-nedir/https://livetobloom.com/mindfulness-ve-meditasyon-arasindaki-farklar/#:~:text=Meditasyon%20binlerce%20y%C4%B1ll%C4%B1k%20ge%C3%A7mi%C5%9Fe%20sahip,yer%20nefes%20ve%20beden%20deneyimidir.https://livetobloom.com/transandantal-meditasyon-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/https://www.uplifers.com/mindfulness-ne-ise-yarar-mindfulnessin-bilimsel-olarak-kanitlanmis-faydalari/https://www.supradyn.com.tr/supradynden-pratik-bilgiler/mindfulness-nedir-nasil-yapilir#:~:text=Mindfulness%20Teknikleri&text=Yere%20ba%C4%9Fda%C5%9F%20kurarak%20ya%20da,ve%20g%C3%B6%C4%9F%C3%BCs%20bo%C5%9Flu%C4%9Funuzun%20y%C3%BCkseldi%C4%9Fini%20hissedin.
Bir yanıt yazın