CİNSEL İSTEK BOZUKLUĞU
Cinsel isteksizlik; neredeyse her bireyde dönemsel olarak rastlanılan sorunların başında gelmektedir. Kadın ve erkeklerin sağlıklı bir cinsel hayat sürmelerine engel olabilen bu rahatsızlık ama psikolojik ama kültürel daha birçok olaya bağlı olarak gelişebilmektedir.
Cinsel isteksizlik günümüzde sıklıkla kadınlarda görülüyor olsa da, erkeklerde de hatırı sayılır bir oranda ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde yaşanan gerek erken boşalma, gerek sertleşme problemi gibi durumlar erkeği cinselliğe karşı soğutmada önemli etkenlerdendir.
Cinsel isteksizliğin nedenlerine gelecek olursak genellikle psikolojik nedenler ile ilişkili olduğu öngörülse de, altta yatan bazı sağlık sorunları da cinsel isteksizliğe yol açabiliyor. Bunlar;
* Cinsellikle ilgili korku ve kaygılar (utanma, suçluluk ve günahkarlık duyguları)
* Cinsel birleşmeyi gerçekleştirememe
* Cinsel birleşme sırasında ağrı ya da kasılma
* Erkeklerde sertleşme güçlüğü
* Erken boşalma ya da boşalmada güçlük,
* Kadınlarda uyarılamama ya da orgazm sorunlarından oluşmaktadır.
* Ayrıca eşler arasındaki cinsel uyumsuzluk da ilişkiden kaynaklanan çeşitli cinsel sorunları beraberinde getirebilir.
Tanı Yöntemleri
‘Cinsel isteksizlik sorunu uzun süre ilişkiye girmeyen çiftlerde, ileri dönemler için boşanmalara varan ciddi sorunlara yol açabilir. Evlilikteki çatışmalar, eşe duyulan öfke, kadının veya erkeğin kendini değersiz hissetmesi ya da kendi bedenini tanımaması gibi nedenler cinsel isteksizliğe neden olabilir’.
Bunun dışında psikiyatrik ilaçların kullanımı ya da bedensel rahatsızlıklar da isteksizliğe yol açabilir. Hormonal dengesizlikler, kalp, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ile kadınlarda menopoz dönemi cinsel isteksizliğe neden olabilir. Sonuç olarak azalmış cinsel istek her yaştaki ve her sosyokültürel durumdaki kadın ve erkekleri etkileyebilen, sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.
Cinsel isteksizlik sorunu için mutlaka konusunda uzman bir hekime başvurmalı ve seanslara gerekli olduğu takdirde eşli olarak katılmanız gerekmektedir. Öncelikle kadın veya erkeğin cinsel isteksizliğine sebep olan nedenler araştırılmalıdır. Hekiminiz çiftlerin birbirine karşı olan davranışlarını ve aile öyküsünü dinledikten sonra fizik muayene ile altta yatan başka sebepler varsa onları da araştırmak isteyebilir.
Tedavi Yöntemleri
Cinsellik tüm yaşayan canlılar gibi biz insanların da en temel dürtülerinden biridir. Üremenin sağlanabilmesi için cinsellik vazgeçilemeyecek bir gereksinim ve haz öğesi olarak sunulmuştur. Cinsellikle ilgili bir sorun yaşanması sadece sağlığı ilgilendiren bir problem değildir.
Cinselliğini yaşayamayan, cinsel doyumu aksayan bireyin bir süre sonra ruh sağlığı da bozulabilir. Bu bozukluk kaçınılmaz olarak önce en yakındaki eşini etkiler, ardından halka daha da genişleyerek aile bireylerini ve tüm sosyal yaşamını etkileyebilir.
Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir sorundur. Fakat tedavi süreci boyunca eşlerin birbirlerine karşı sabırlı olması ve birbirlerini zorlamaması gerekmektedir. Tedavinin amacı eşler arasındaki bozulan iletişimin sağlanması ve cinsel uyumun inşa edilmesidir.
Cinsel isteksizliğin tedavisi altta yatan nedenlere bağlı olarak psikolojik ve ilaç tedavisi ile gerçekleştirilebilir. Eğer altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi veya bedensel egzersizlerle tedavi edilebilir.
Cinsel isteksizlik anatomik sorunlar, hormonsal sorunlar, kalp ve tansiyon, prostat hastalıkları, aşırı kilo, nörolojik rahatsızlıklar veya daha önce geçirilen ürolojik ameliyatlara bağlı olarak gelişiyorsa öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmak için hekiminiz tarafından ilaç veya diğer tedavi yöntemleri başlanması da önerilebilmektedir.
FATOŞ YAŞIN
KAYNAKÇA
-DSM-5
-cetad.org.tr
Bir yanıt yazın