Resim Analizi
Resim çizmek çocukluk çağlarına dayanan bir aktivite olarak nitelendirilse de çizilen resimler çocukların sözel olarak ifade edemediği duygu ve durumların yansıması sayılır. Resim analizi ise tam da bu noktada devreye giren bir iletişim kaynağı diyebiliriz. Psikolojik değerlendirmeler esnasında çocukların bilişsel, gelişimsel ve duygusal süreçlerinin daha yakından ve daha doğru bir şekilde takip edilebilmesi için de yine resim analizi önemli bir görev üstlenir.
Resim Analizi Testinin Yaşa Göre Kategorilendirilmesi
Karalama Dönemi (1-4 Yaş Arası)
Şema Öncesi Dönem (4-7 Yaş Arası)
Şematik Dönem ( 7-9 Yaş Arası)
Gerçeklik Dönemi (9-12 Yaş Arası)
Mantık Dönemi (12-14 Yaş Arası)
Resim Analizinde Kullanılan Bazı Projektif Testler
- Aile Çiz Testi
- Bir Ev Çiz Testi
- Bir Bahçe Çiz Testi
- Kaktüs Çiz Testi
- Machover Bir İnsan Çiz Testi
Resim Analizi Sonucunda Ortaya Çıkan Psikolojik Sorunlara Örnekler
- Ailede iletişim problemi
- Kıskançlık
- Hiperaktivite
- Sosyalleşme problemi
- İlgi ve sevgi yoksunluğu
Çizimleri Yorumlama Süreci
- Genel Bakış
Resme ilk bakıldığında ne gördüğümüz az çok problemi olup olmadığını bizlere yansıtır. Örneğin resme ilk bakıldığında iç karartıcı bir durum gözleniyorsa ortada problem olduğu hemen tahmin edilebilir.
- Renk Kullanımı
Çocuklar genellikle hangi rengi daha fazla seviyorsa o rengi resimlerinde kullanma yönelimine sahiptir. Bundan dolayı renk konusunda net bir çıkarım yapmak doğru olmasa da resmin renk hakimiyeti açık renkler ise olumlu düşünebiliriz fakat resmin renk hakimiyeti daha koyu ise problem olabilme ihtimalini de gözden kaçırmamalıyız. Ek olarak ise soğuk renklerin daha fazla kullanılma sebebinin baskıcı bir aile ortamında bastırılmak zorunda kalınan duygu ve düşüncelerin olduğunu söyleyebiliriz.
Tüm bunların bağlamında resim analizinin çocukların gelişim sürecindeki rolü göz önünde bulundurulursa ne kadar değerli bir yeri olduğunu görebiliyoruz. Bundan dolayı çocukların gelişimlerini daha sağlıklı bir şekilde yapması için resim analizi testlerinden geçmesi oldukça yarar sağlayacaktır.
ÖZGENUR ŞENYURT
Bir yanıt yazın