TRİKOTİLLOMANİ NEDİR?

Merhaba bugün sizlerle halk arasında saç yolma hastalığı olarak bilinen “Trikotillomani” hakkındaki yazımızı paylaşıyoruz. O halde konumuza geçelim peki nedir bu Trikotillomani?

Günlük yaşantımızda, yakın zamanda ya da çok eskilere dayanan etkilendiğimiz durumlardan ötürü psikolojik sağlık problemleri yaşayabiliriz. Bu problemler çeşitli koşullarda farklı davranış bozukluklarını tetikleyebilir. Bu davranış bozukluklarından biri de bugün konu olarak ele aldığımız trikotillomanidir. Saç, kirpik, kaş ve değişik bölgelerdeki kılları yolma ile karakterize zorlantısal ve kişinin önleyemediği dürtü kontrol bozukluğudur. Şimdi de trikotillomaninin kimlerde görüldüğüne, oluşma sebeplerine ve tedavi yöntemlerine göz atalım:

Trikotillomaninin kimlerde görüldüğü ile başlayacak olursak, bu hastalık aslında pek de kişi seçmiyor; genel olarak her cinsiyetten, her yaştan, her etnik gruptan, milliyetten ve sosyoekonomik düzeyden kişide görülebilir. Ama daha sınırlandırıcı bir bakış açısından bakmak istersek 4-17 yaş arası çocuklarda özelliklede ergenlerde daha sık rastlandığına dair bilimsel araştırmalar mevcuttur. Bütün yaş grupları dikkate alındığında en çok kılların bulunduğu bölgeler saçlı deri olup bunu kaşlar, kirpikler, pubik bölge izlemektedir.

Bu hastalığın sebeplerinden, başlangıç noktalarından bahsedecek olursak; nedeni hakkında tam kesin bilgi verilememekle birlikte ilk olarak anksiyete ve stresli durumlarla birlikte serotonin azlığı, parmak emme, genetik yatkınlıklar, yapısal anormallikler üzerinde durulmaktadır. Ama hastalığa günlük hayattan, psikolojimiz ile alakasına küçük bir örnek verecek olursak: En basit haliyle sınav kaygısı yaşayan ergen bir birey ya da üniversitede istediği bir bölümü okuyamayan genç bir birey yoğun strese maruz kalarak kaş, saç ve kirpiklerini yolması gözlemlenebilir. Burada içsel yaşantısındaki yoğun stresin dışa vurumu olarak hasta bunu saç, kaş ve kirpiklerini farkında olmadan kontrolsüz bir biçimde olarak ortaya çıkarabilir.

Hastaların büyük çoğunluğunun bir uzman yardımına başvurmalarındaki önemli sebeplerden birisi kişiyi artık rahatsız etmeye başlayan görüntüsünde meydana gelen değişimlerdir. Bu değişimlere örnek olarak yukarıdaki resim gösterilebilir, kaşlarda açılma dolayısıyla kişiyi rahatsız eden bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kişide otomatik olarak bir yere başvurma eğilimi ya da bir yardım alma ihtiyacı oluşturmaktadır.

Peki“Trikotillomani denen bu hastalık nasıl tedavi edilir? “ ya da “Tedavi yöntemleri nelerdir? “ diye soracak olursanız; davranış terapisi, medikal olarak selektif serotonin geri alım inhibitörü, , psikoterapi, hipnoterapi (hipnoz yoluyla yapılan terapi) gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Yolunan kıl miktarı veya deride hasar miktarı ne derecede olursa olsun birincil tedavi dürtü kontrol bozukluğunun düzeltilmesidir.

Kişi tarafından her ne kadar bırakılamaz, önlenemez, kontrol edilemezmiş gibi gelse de trikotillomani tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Eğer bu durumdan sizde rahatsızsanız, görüntünüzdeki oluşan sorunlar sizi de aynalara küstürmüşse çözüm gayet net en yakın uzmana başvurarak size uygun tedavi yöntemiyle omzunuzdaki bu yükten kurtulabilirsiniz. Unutmayın ki hiçbir şey sizden daha değerli değil, sağlıkla kalın ☺

-Tuğçe Ergün

KAYNAKÇA

https://dergipark.org.tr/tr/pub/bmj/issue/3765/50082

https://dergipark.org.tr/tr/pub/cumj/issue/42408/618470

https://dergipark.org.tr/tr/pub/gtatder/issue/54723/702560

https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkplastsurg/issue/23092/246720

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

g

An legimus similique intellegam mel, eum nibh tollit assentior ad. Mei ei platonem inciderint.

e