
SANATIN PSİKOLOJİYE ETKİSİ
Eski zamanlardan bugüne sanatçılar ve sanat tarihçileri, “sanat” olgusunu tanımlamaya çalışmışlardır. Sanat konusunu ilk tanımlayan Aristotoles, sanatı taklit (mimesis) olarak nitelemiş ve sanatı bir içe doğma, coşma, aklın baskısından uzaklaşma olarak tanımlanmıştır.
Sanat eseri kişide bir şeylerin uyandırılıp sezilmesinde, duyuş, hissediş ve kavrayışla bir tecrübenin oluşmasını sağlamaktadır. Sanatın; estetik ve insanın etik ve değerlerinin birleşimi sonucu oluştuğunu söyleyebiliriz. Sanattaki bu ruhsal boyutun en önemli kaynağı; insanın kendi psikolojik dünyasıdır.
Peki Sanatın Psikolojiye Etkileri Ve Katkıları Neler Olabilir?
· Sanat birçoğumuzun yapamadığı yalnızlık duygusu ile mücadele edebilir. Birçok kişi yalnız kalmaktan korkar, kaygılanır ve mücadele etme tenezzülünde dahi bulunmaz. Çünkü çoktan kazanamayacağı hissine kapılmıştır. Oysa sanata yönelen bir kişi yalnızlık duygusu yaşıyor olsa dahi sanata yönelerek hem bu duygusu ile başa çıkma yöntemlerini keşfedip, hem de Sanatı kullanarak psikolojisini ve ruhunu dinlendirmiş olup bir iç yolculuğa çıkabilir… Çünkü sanat, sadece insan psikolojisine etki etmekle kalmayıp kişinin bilinç(conscious) veya bilinçdışı(unconscious) dünyasının sanata aktarılmasıyla hem bilinçaltımızdakileri bilince getirebilmek ve psikolojik rahatsızlıklarının temelinde yatan nedenlerin görülebilmesinde sanat önem taşımaktadır hem de farklı sanat eserleri ortaya çıkmakta ve aslında her sanatın kendine özgü bir değeri olduğunu görmek açısından önemli bir yere sahiptir…
Bunun yanında sanat özneldir dolayısıyla sanatın nesnel olmaması bireyin kendi özgür ifade etmesinde büyük önem taşır. Çünkü kendi özgür hisseden birey, duygularını ve düşüncelerini daha rahat ifade edecektir. Sanat ile birey hayal gücünün ötesine çıkıp farklı ve geniş bir bakış açısı oluşturabilir ve birey hangi alanda kendisini daha rahat hissedip daha iyi ifade edebilecekse ( örneğin; müzik, sinema, psikodrama, oyun terapisi, dans, sanat terapisi) o alana yönelebilir ve tedavi metodu da buna göre şekillenebilir…
Sanatın özellikle mutluluk duygumuza etkisini olduğunu söyleyebiliriz.
· Öfke, acı gibi olumsuz duyguları ifade ederken ve dışarıya aktarırken zararlı olarak değil de sanat ile ifade edebilmek ve aktarabilmek önem taşımaktadır.
Özetle; sanat ve psikoloji birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Sanat ve psikoloji alanları birleşerek Sanat Psikolojisi disiplininin ortaya çıkması da bunu kanıtlar niteliktedir.
CİHAN YARDIMCI
Ayaydın, A. (2020). Psikoloji ve Sanat Etkileşimi Üzerine. Bilim,Eğitim,Sanat ve Teknoloji Dergisi.
Bir yanıt yazın