Othello Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İsmini ünlü yazar William Shakespeare’in Othello tragedyasından alan Othello Sendromu; bireyin karar verme yeteneklerini ve öz kontrolünü koordine eden beynin frontal lobu ile ilişkilidir. Özellikle beynin sağ ön lobunun hasar alması ya da düzenli çalışmaması gibi semptomlarda birey büyük oranda Othello sendromu belirtileri gösterir. 2015 yılında yapılan bir araştırmada Othello sendromunun sağ frontal lob disfonksiyonu olan hastalarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
Yoğun bir kıskançlık duygusu altında aldatıldığına yönelik inanç taşır. Bu kişi aldatıldığına yönelik o kadar büyük bir inanca sahiptir ki sık sık ipuçları arar. Bu ipuçlarını aramak partnerinin kıyafetlerini kontrol etmek, ruj izi aramak, çarşafları kontrol etmek şeklinde olabilir. Othello sendromu, partnerin sadakatsizliğine ilişkin gerçekle bağı olmayan sanrısal bir inançtan oluşur. Ancak birey bunun gerçek olduğunu düşünür ve buna göre davranır. Othello sendromu; sanrılı kıskançlık, morbid kıskançlık, cinsel kıskançlık, Othello psikozu, patolojik kıskançlık ve erotik kıskançlık sendromu gibi farklı isimlerle de bilinir. Bazı durumlarda kişi aksi kanıtlara rağmen bir türlü aldatılmadığına inanmaz ve güven duygusu besleyemez. Sendrom tek başına ortaya çıkabileceği gibi bir başka psikotik veya organik bozukluğun bir semptomu olarak da görülebilir. Tedavide ilk seçenek ilaç tedavisi, destek yöntem ise psikodinamik terapi yöntemidir. Bu sendromda kişi dürtü ve isteklerini kontrol edemediği süreçte partneri ile oldukça büyük sorunlar yaşar ve bu durumdan kendi de oldukça etkilenir.
Belirtileri Nelerdir?
Bireylerde görebileceğimiz Othello Sendromu belirtileri şunlardır;
-Aşırı kıskançlık göstermek,
-Sözlü ve fiziksel taciz,
-Dürtüleri kontrol edememek,
-Ortada bir kanıt olmamasına rağmen partnerin sadakatsiz olduğuna dair kanıt üretmek, -Partnerin mahremiyetini ihlal etmek,
-Partneri takip etmek,
-Takıntılı bir tutum sergilemek,
-Sürekli olumsuz duygular hissetmek,
-Kendine zarar veren davranışlar sergilemek,
-Partnerini ailesinden ve arkadaşlarından izole etmeye çalışmak belirti olarak gösterilebilir.
YEŞİM SÜT
Bir yanıt yazın