TEZ KONUSU NASIL BULUNUR? NELERE DİKKAT ETMELİ?
Tezimize başlamadan önce kaynakları iyi araştırmamız gerekir. Tez yazmada deneyimli olan hocalarımız, genellikle konuyu potansiyel olarak kolay erişebilecekleri kaynaklardan seçmek isterler ve sordukları soru ise “Tezi yazmaya yetecek kaynağımız var mı?” olur. Kaynağı olmayan konuda tez yazımı neredeyse mümkün değildir. Planlama aşamasında bu konuya dikkat ederseniz, tez adımlarını kolayca tamamlayabilirsiniz.
Buna ilave olarak, yerli ve yabancı kaynaklara da dikkat etmelisiniz. Eğer yabancı diliniz yoksa, tercüme yapamayacaksanız ya da çevrenizde size yardımcı olacak birileri yoksa, yabancı kaynağa bağlı tez konusu belirlemekten uzak durmalısınız.
Yapacağınız araştırmanın seviyesine bağlı olarak, konunuzu kapsamlı bir havuzdan seçmeniz istenecektir. Daha sonra spesifik olarak konu havuzunu daraltıp, alanınıza yönelik konuyu bulmalısınız. Alanınıza uygun bir konu seçmenizde fayda vardır veya uzmanlık alanınızı belirleyeceğiniz konu da olabilir.
Konu seçmek, en zor olmasa da tez ya da makale yazmanın zor taraflarından biri olduğu konusunda hemfikirizdir. Tez yazacak olanlara edindiğim bilgiler doğrultusundaki tavsiyem, konu seçimi yapmadan önce yalnız başınıza değil, danışman hocanızla veya akademik olarak bilgisine yeteri düzeyde inandığınız bir hocanıza danışmanız faydalı olacaktır. Peki “Araştırma yapacağım konuyu seçerken nelere dikkat etmeliyim?” diye soracak olursanız da;
• Tezde kullanılması gereken metodolojinin tez danışmanı tarafından daha önce kullanılmış olması
• Konunun belirlenen süre içerisinde bitirilebilecek olması
• Veri araştırması yapılırken kaynakların erişilebilir olması
• Taranan literatürün yeterli olması
• Konunun ileri yapılacak başka çalışmalarla genişletilebilecek olması
• Araştırma sorusunun net bir şekilde belirlenebilir olması
• Araştırmanın sonucunda gelecekte yapılacak olan yeni araştırmalara katkı yapabilecek olması
1.Odak, Bakış Açısı Ve Bağlama Odaklanın
Tezinizin ana odak unsuru olarak belli bir odağı ele almalısınız. Örneğin “Hümanistik yaklaşım”, veya “Kavimler Göçü” gibi.
Araştırmalar yapın ve o araştırmaların üzerine gidin. Mesela “Hümanistik yaklaşımın evrensel olarak kabul edilebilirlik skalası” gibi bir konu üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
2.İlginizin Olduğu Alanda Konu Seçimi Yapın
Tez konunuzu seçme esnasında potansiyel uzmanlaşmak istediğiniz konuları belirlemelisiniz veya ilgi alanınız dahilinde olan konulara odaklanmalısınız. Aksi takdirde, kimse sevmediği ya da araştırmaktan heyecan duymadığı bir konunun üzerinde durmak istemez. Tez aşamasına gelinmişse, araştırmanıza başlamadan önce kendinizi tanıyacak yani betimleyecek soruları sormanız gerekecektir. Örneğin, daha önce ilgimi çeken konularda benzer araştırmaları inceledim mi? Veya o konuyu yeterince benimseyip, araştırıp, tez yazmaya hazır olduğumu hissediyor muyum?
3.Danışmanın Hocanızdan Yardım İsteyin
Aklınızda en ufak bir soru işareti veya aydınlanmayan bir kısım varsa ya da ikilemler arasında kaldıysanız, vakit kaybetmeden danışman hocanıza soru sormanızın tam vaktidir. Asla utanılacak ya da sürekli yazıyorum veya soru soruyorum diye sıkılacak bir durum söz konusu bile değildir. Hele ki bitirme tezi veya yüksek lisans tez konu belirleme aşamasında bu danışman hocamızın önemi daha da artar. Sizin konunuzla alakalı bir akademik geçmişi olan bir danışman olmasına lütfen dikkat edin.
4.Soru Sorarak Konuyu Temellendirin
Tez konusu belirleme aşamalarının sonuncusu ise temellendirmedir. Araştırmaya başlamadan önce kafanızda iyice şekillendirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Bunun için de bazı sorulara ihtiyaç var: “Araştıracağım konu net mi? Konum araştırmaya literatür olarak uygun mu? Konuyu çalışırken nasıl bir yöntem belirlemem gerekir? Konum üzerinde daha önce araştırmalar yapıldı mı veya güncel mi?” gibi sorulara odaklanmalısınız.
Tez konusu bulmanıza yardımcı olacak birkaç siteyi de aşağıya bırakmış olacağım. Umarım yazım sizlere bir nebze de olsa faydalı olabilmiştir. Herkese tez aşamasına geçişte bol şanlar dilerim.
Tez Konusu Bulmaya Yardımcı Web Siteleri:
• YÖK Ulusal Tez Merkezi
• IssueLab
• Center for Research libraries: Global Resources Network
• LSE Thesis Online
• The British Library
• Stanford Libraries
• Google Akademik (Scholar)
• The Universal Index of Doctoral Dissertations in Progress
• WorldCat
KAYNAKÇALAR:
Anovaakademi.com
Teztarama.com
Tezyardımplatformu.com
Cihan Yardımcı
Bir yanıt yazın