SOSYAL KAYGI BOZUKLUĞU
Hayatınızda görmediğiniz bir ortama girdiğinizde kendinizi heyecanlı, stresli veya gergin hissetmeniz toplumda kanıksanmış olsa bile eğer bu durum tekerrür ediyorsa, bunun sebeplerinden birisi sosyal anksiyete bozukluğu olabilir. Birazdan kaygı bozukluğu türlerinden birisi olan ‘Sosyal Anksiyete Nedir’? sorusuna hep birlikte cevap bulmaya çalışacağız… Umarım sosyal anksiyetesi olanlara veya yeni keşfedeceklere faydalı bir yazı olur. İyi okumalar.
Yeni bir topluluğun içine girdiğinizde, heyecanı bile es geçip kendinizi direk korkunç bir stresin veya kaygının içinde mi buluyorsunuz? İletişim kurmakta da zorlanıyorsanız o halde sosyal anksiyete belirtileri taşıyor olabilirsiniz.
Sosyal Anksiyete Nedir?
Böylesi kritik bir sorudan önce “anksiyete” kavramının açılımının ne olduğunu bulmak daha isabetli olur. İngilizcesi “anxiety” olarak ifade edilen bu kelimenin Türkçesi aslında “kaygı”dır.
‘Herhangi bir konuya dair duyulan endişelerin tümü’ ise anksiyete ile açıklanabilir.
Toplumda ‘Social Phobia’, yani sosyal fobi olarak da tasvir edilen ve en çok bilinen psikolojik sorunlar arasında yer alan sosyal anksiyete terimi, herhangi bir sosyal ortamda yer alma konusuna karşı duyulan rahatsızlık ve gerginlik hissi şeklinde tanımlanabilir.
Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde genellikle bir ortama girdiklerinde, sanki orada kaç adet insan varsa her birinin kendisini izlediği kanısına ve kuşkusuna kapılır. Bu nedenden ötürü çok aşırı kalabalığa girmekten ve insanlarla tanışmaktan son derece rahatsızlık duyarlar.
Örneğin bir iş görüşmesinde, herhangi bir konu hakkında sizden sunum yapılması istendi ve sizde sanki etrafınızdaki iş arkadaşlarınız sizinle her an alay edecek şüphesiyle sunumdan birden vazgeçtiniz. İşte en basitinden bu durumun tam olarak sosyal anksiyeteden kaynaklandığını söyleyebiliriz…Sıradan şeyleri bile yapmayı çok zorlaştırsa da bu rahatsızlık, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Umarım sosyal anksiyete nedir sorusuna verdiğim cevaptan memnun kaldığınızı varsayarak; şimdide kaygı belirtilerine değinelim.
● Kızarma,
● Çarpıntı,
● Terleme,
● Mide-bağırsak problemleri,
● Kas gerginliği,
● Nefes darlığı,
● Titreme gibi fiziksel belirtiler göstermektedir.
Eğer bu belirtilere sahipseniz en kısa sürede bir ruh sağlığı uzmanına ( Psikolog, Psikiyatrist) danışmanızda fayda vardır. Mutlu, huzurlu, hem psikolojik hem de bedensel olarak sağlıcakla kalmanız dileğiyle…
CİHAN YARDIMCI
KAYNAKÇA
– DSM-5
Bir yanıt yazın